Vitamine A-advies tijdens de zwangerschapIn het nieuws heb je kunnen lezen dat een tekort aan vitamine A tijdens de zwangerschap mogelijk tot een verminderde afweer bij het kind zou kunnen leiden. Het ging hier om een onderzoek bij muizen. Het is niet bekend of dit bij mensen ook het geval is. Maar of het nu wel of niet zo is bij mensen: een gezond voedingspatroon tijdens de zwangerschap is heel belangrijk.
Zonder de juiste voedingsstoffen kan een baby zich in de buik niet goed ontwikkelen. Dus ook voldoende vitamine A binnenkrijgen is nodig.

Hoe krijg je vitamine A binnen?
Een volwassen vrouw heeft 700 microgram vitamine A per dag nodig. Een zwangere vrouw 800 microgram. Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je genoeg vitamine A binnen. Vitamine A zit in dierlijke producten, zoals vlees en vleeswaren, zuivelproducten, vis en ei. In lever zit heel veel vitamine A. Daarnaast is het toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Dat staat dan op het etiket.

Het lichaam maakt ook zelf vitamine A aan, uit de stof provitamine A. Provitamine A zit in groenten en fruit, zoals worteltjes, bloemkool, spitskool, sinaasappels, mandarijnen en bananen.
Zorg dat je niet te veel vitamine A binnenkrijgt.
Vitamine A is belangrijk, maar te veel vitamine A is niet goed. Dat kan schade aan het ongeboren kind veroorzaken. Zwangere vrouwen mogen daarom niet meer dan 3.000 microgram vitamine A per dag binnenkrijgen. Een teveel aan vitamine A komt bijna niet voor, behalve als je vaak lever eet of een supplement slikt met veel vitamine A erin.
Daarom krijgen zwangere vrouwen het advies om geen lever te eten, geen supplementen te gebruiken met vitamine A en niet meer dan 1 boterham per dag te besmeren met leversmeerworst of leverpaté.

Bron: voedingscentrum.nl