Consumentenbond: 'Veel onjuistheden in etikettering Superfoods'Uit een steekproef van de Consumentenbond onder acht zogenoemde superfoods blijkt de helft van de etiketten fouten te bevatten. Fabrikanten schermen met onterechte claims, er ontbreekt informatie in het Nederlands of er staat bijvoorbeeld ‘rijk aan ijzer’ zonder het ijzergehalte te vermelden.

De helft van de door de consumentenbond geteste superfoods had onjuistheden in de etikettering.
Producten die hun claims waar konden maken waren: witte moerbeibessen (Planetbio), chiazaad (Healthy Planet), hennepzaad (Kruidvat) en baobappoeder (De Tuinen). Producten die de fout in gingen met de etikettering waren de incabessen van Healthy Planet (Ekoplaza) cacao nibs (Terrasana), macapoeder ( Planetbio) en tarwegraspoeder ( Kruidvat) . In al deze gevallen wordt de hoeveelheid mineralen of vitamines schromelijk overdreven, soms met een factor 400.

Aanpassen
Naar aanleiding van de uitkomsten heeft het merendeel van de bedrijven die de foutieve etikettering voeren aangegeven de etiketten aan te passen. Alleen het bedrijf Planetbio heeft niet gereageerd op de bevindingen van de Consumentenbond, waardoor er nu aangifte gedaan kan worden bij de Nederlands Voedsel- en Warenautoriteit van overtreding van de Warenwet.

Bron: voedingnu.nl