LinzenburgersPeulvruchten zijn o.a. linzen, kikkererwten, bruine-, witte- en zwarte bonen, kidneybonen en sojabonen. Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Peulvruchten zijn verder rijk aan koolhydraten, eiwitten, B- vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium, molybdeen en fosfor. Peulvruchten bevatten veel vezels.
De teelt en productie van peulvruchten heeft een lage klimaatbelasting. De consumptie van peulvruchten in plaats van vlees is minder milieubelastend. 
Daarom hierbij recept van de verrassend lekkere linzenburgers!

Ingrediënten
400 gr linzen uit blik, uitgelekt (kan ook met andere peulvruchten)
1 sjalotje
1 teentje knoflook
1 ei
½ eetlepel citroensap
40 gr geraspte kaas
100 gr wortel
75 a 100 gr paneermeel
verse koriander
peper en zout
snuf cayennepeper
olie of boter om te bakken
 
4 bruine broodjes
50 gr feta
handje sla
3 tomaten
 
Materialen
Keukenmachine
 
Bereiding
Doe de wortel, sjalot en knoflook in een keukenmachine en maal iets fijn. Voeg dan de linzen, citroensap, koriander en kaas toe en maal tot een fijne massa (of iets grover als je dat lekkerder vind). Schep vervolgens het mengsel in een kom en voeg het ei, peper, zout en cayennepeper toe. Doe dan het paneermeel er door tot het een stevige massa ontstaat. Vorm 3 of 4 burgers van het mengsel. Laat de burgers minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast (bestrooi het bordje eventueel met een beetje extra paneermeel om plakken te voorkomen).
Verhit wat olie of boter in een koekenpan en bak de burgers in ca 8 minuten mooi bruin. Snijd de broodjes open en leg de burger er op. Verdeel wat plakjes tomaat, sla en feta over de vega burger.