Lekker vis eten tijdens de zwangerschapAls je zwanger bent, heeft het eten van vis gezondheidsvoordelen voor jou én je kindje. Voor je kindje omdat het eten van vis zorgt voor een betere ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel. En voor jou omdat het eten van vis beschermt tegen hart- en vaatziekten. Dit is bevestigd in een deze week gepubliceerd rapport van de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA).

Vanwege de gezondheidsvoordelen geeft het Voedingscentrum het advies om 2 keer per week vis te eten, waarvan 1 keer vette vis, zoals zalm, makreel en haring. Dit advies geldt ook voor zwangere vrouwen. Wel zijn er sommige soorten vis die je beter kunt mijden als je zwanger bent. Bekijk daarvoor deze tabel. De positieve effecten worden alleen gevonden bij het eten van vis, en niet bij het slikken van capsules met visvetzuren (omega-3-vetzuren).

Verwaarloosbare risico’s
In vis kunnen dioxines of zware metalen zitten, die in grote hoeveelheden mogelijk schadelijk zijn voor je kindje. Het onderzoek van de EFSA wijst uit dat het mogelijke risico van dioxines en zware metalen te verwaarlozen is. De gezondheidsvoordelen zijn het gevolg van het eten van vis, inclusief de dioxines en zware metalen.

Speciale adviezen
Uit voorzorg adviseert het Voedingscentrum aan zwangere vrouwen om niet vaker dan 2 keer per week vette vis eten. Ook raden we voor de zekerheid aan om geen roofvis eten, zoals snoek, snoekbaars, paling, tonijn en koningsmakreel. In deze vissoorten zitten over het algemeen iets meer dioxines en zware metalen. Op basis van het EFSA rapport zou je kunnen zeggen dat deze adviezen wat strikt zijn. Maar in ieder geval: met het eten van 2 porties vis per week haal je de maximale gezondheidswinst binnen en heb je geen risico’s.

Bron: voedingscentrum.nl